Food in San Marino

Gastronomy traditions

Over the years, the Republic of San Marino has preserved a rich and varied gastronomic tradition highly appreciated all over the world. Among the products of the Consorzio Terra di San Marino, which safeguards the smaller agricultural producers in San Marino, there are wines, meat, extra virgin olive oil, cheese, honey and the delicious Tre Monti and Titano cakes, handmade in San Marino since 1942. 

Fresh pasta is one of the most authentically traditional dishes of San Marino. Tagliatelle, pappardelle, stringhetti and tagliolini were and continue to be served with meat sauce, sausage, peas, sea campion (plants collected from the fields), beans and game.  Other poor traditional rural dishes are pasta and beans or pasta and chickpeas. Apart from the cold cuts typical of the San Marino area, how can we fail to mention grilled meats, dishes that smell of milk and cheese, good homemade bread and the celebrated "piadina" which is the thinnest of all the variants from Emilia Romagna. Among the traditional desserts, it is worth to mention the cacciatello made with milk, sugar and eggs. 

Don’t miss the chance to taste the excellent wines of the Consorzio Vini Tipici such as the red wines Brugneto, Tessano and Sterpeto, the white still wines Biancale, Roncale and Caldese and the dessert wine Moscato or prized “passito” Oro dei Goti, made with Moscato grapes.

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La Repubblica di San Marino ha conservato negli anni una ricca e variegata tradizione gastronomica apprezzata in tutto il mondo. 

Tra i prodotti del Consorzio Terra di San Marino, che tutela i piccoli produttori agricoli sammarinesi, ci sono vini, carne, olio extravergine di oliva, formaggio, miele e le deliziose torte Tre Monti e Titano, fatte a mano a San Marino dal 1942. 

La pasta fresca è uno dei piatti più autenticamente tradizionali di San Marino. Tagliatelle, pappardelle, stringhetti e tagliolini erano e continuano ad essere serviti con ragù, salsiccia, piselli, campion (piante raccolte dai campi), fagioli e selvaggina. 

Altri piatti poveri della tradizione contadina sono pasta e fagioli o pasta e ceci. Oltre ai salumi tipici del territorio sammarinese, come non citare le grigliate di carne, i piatti che profumano di latte e formaggio, il buon pane casereccio e la celebre piadina che è la più sottile di tutte le varianti dell'Emilia Romagna. 

Tra i dolci della tradizione, vale la pena citare il cacciatello a base di latte, zucchero e uova. 

Puoi degustare gli ottimi vini del Consorzio Vini Tipici come i rossi Brugneto, Tessano e Sterpeto, i bianchi fermi Biancale, Roncale e Caldese e il vino da dessert Moscato o il pregiato passito Oro dei Goti, prodotto con uve Moscato. 

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